Prin Programul Rabla 2011, vrem sa dam patru tichete pentru maşini şi trei pentru tractoare

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marţi că intenţionează ca prin Programul Rabla 2011 să poată fi acordate câte patru tichete în loc de trei, de câte 3.000 de lei, pentru casarea maşinilor vechi, şi câte trei tichete în loc de unul, de câte 17.000 lei, pentru tractoare, potrivit NewsIn

“Numărul de tichete se vor acorda în funcţie de numărul de maşini care vor fi casate. În prezent, am dat şansă celor aproape 17.000 de posesori ai tichetelor să le valorifice până la 31 ianuarie 2011. Deci de la 1 februarie 2011 vom porni programul nou. Analizăm varianta în care să fie acordate patru tichete în loc de trei ca până acum, fiecare în valoare de 3.000 de lei. Deci 12.000 lei să poată aduna cineva care poate achiziţiona patru vouchere. Şi asta înseamnă circa 3.000 euro, mai pune 5.000-6.000 euro şi poate să ia totuşi o maşină nouă”, a spus Borbely.

În privinţa programului de casare a tractoarelor, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat că îşi propune să majoreze suma şi să acorde câte trei vouchere, în loc de unul în prezent, a câte 17.000 lei, deci 51.000 lei în total, având în vedere numărul mic de tractoare casate de la demararea acestui program, în martie, şi până în prezent.

“În primul rând, probabil, va trebui să dăm posibilitatea să acumuleze, aşa cum e la autoturisme, trei tichete valorice, în prezent e vorba de 17.000 lei. E foarte puţin şi, probabil, nu au avut capacitatea de a cumpăra din aceşti bani tractoare noi. În al doilea rând, avem o problemă cu UE, încă suntem în discuţii, sper să rezolvăm până la sfârşitul anului. Ei consideră un fel de ajutor de stat şi asta trebuie să clarificăm la nivelul Uniunii Europene. Noi am stopat în septembrie acest program. Eu sper ca anul viitor, prin clarificarea acestor două probleme

, să avem şi mai multe tractoare care să fie casate”, a menţionat ministrul.

Borbely a adăugat că speră ca Ordonanţa de Urgenţă privind majorarea taxei auto să intre în Guvern în zece zile. Ministerul Mediului intenţionează majorarea taxei auto din ianuarie 2011 şi introducerea plăţii şi pentru motoarele Euro 5, care sunt exceptate, în prezent, de la această obligaţie.

“O spun din nou foarte răspicat: poluatorul trebuie să plătească. Statul român nu poate să îşi permită să cheltuie 150 milioane euro, cum cheltuie în acest an, pentru casarea a 190.000 maşini vechi şi totodată să fie aduse din cele 120.000 maşini second hand, şi 60% maşini care sunt mai vechi de zece ani de zile. Sunt maşini destule pe piaţă care pot fi cumpărate, care sunt deja înregistrate. Deci să nu-mi spună mie nimeni că nu sunt în piaţă maşini care pot fi cumpărate. Noi trebuie să sprijinim casarea maşinilor vechi, trebuie să spijinim cumpărarea maşinior care sunt Euro 5 (toate care sunt fabricate de la 1 ianuarie sunt Euro 5) şi cel care îşi permite să aducă maşini secod hand din străinătate să plătească consistentă. Deci va fi taxa de poluare pe principiul ‘Poluatorul plăteşte’ şi voi fi foarte ferm în acestă privinţă”, a spus Borbely.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, din anul 2010, beneficiază de sesiune deschisă, începând cu 18 februarie, având un buget total de 722 milioane lei, în scopul scoaterii din uz a 190.000 autovehicule mai vechi de 10 ani de la data fabricaţiei. Programul se adresează, atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, oferind persoanelor fizice posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou prin cumularea până la trei tichete valorice.

Un tichet are valoarea de 3.800 lei, iar românii pot da maximum trei tichete (11.400 de lei) la achiziţionarea unei maşini noi.

În ce priveşte Rabla pentru tractoare, început în 19 martie, Administraţia Fondului de Mediu a primit 110 cereri pentru prima de casare de 17.000 lei, iar prin acest program au fost cumpărate până în prezent 48 de tractoare.

sursa:gbnews

Advertisements

About oferteinbucuresti
Ma identific ca entitate persuasiva ce cauta supravietuirea in randul altor entitati din aceasta lume.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: